Płatki ryżowe to lekka i zdrowa przekąska dla wszystkich. Jest doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób przebywających na diecie, jak również tych, które prowadzą aktywny tryb życia. Ich niewątpliwą zaletą jest lekkostrawność oraz niskokaloryczność. Jakie inne walory posiadają tytułowe płatki ryżowe?
Płatki ryżowe – wartości odżywcze
Płatki ryżowe to bogate źródło witamin i minerałów. W ich składzie znaleźć można dużą ilość witamin z grupy B, a także minerałów takich jak wapń oraz żelazo. Dzięki dużej ilości żelaza i braku zawartości glutenu dietetycy twierdzą, iż można je serwować dzieciom już od 8 miesiąca życia. Lekarze z kolei polecają tytułowy produkt osobom cierpiącym na celiakię oraz alergikom. Niska zawartość tłuszczów sprawia, że płatki ryżowe są doskonałym wyborem dla osób przebywających na diecie redukcyjnej. Średnia ilość kalorii zawarta w 100 g płatków ryżowych oscyluje wokół granicy – 350 kcal, co mieści się w dopuszczalnej przez dietetyków normie.
Płatki ryżowe – doskonała alternatywa
Płatki ryżowe słyną także z szerokiego zastosowania kulinarnego. Mogą być one zarówno podstawą posiłku, jak również cennym dodatkiem. Świetnie sprawdzą się w roli śniadań oraz niewielkich przekąsek. Mogą być także uzupełnieniem diety pomiędzy głównymi posiłkami. Niektórzy wykorzystują płatki ryżowe do przygotowywania deserów. Oto jeden z wariantów śniadania na słodko z wykorzystaniem płatków ryżowych – do przygotowania będziemy potrzebować następujących składników – 1 szklanki płatków ryżowych, banana, szklanki mleka o stężeniu 1.5%, a także około 4 łyżeczek syropu klonowego i szczypty cynamonu. W pierwszym etapie gotujemy płatki ryżowe – najlepiej wybrać sprawdzone płatki renomowanej marki Kupiec – z ofertą można zapoznać się na stronie internetowej – https://kupiec.pl/. Po ugotowaniu płatków należy pokroić w cienkie plastry banana i ułożyć całość na talerzu. Danie polewamy syropem klonowym i posypujemy cynamonem dla smaku.